Știri

Despre program

Formulare

Descărcare

Legături

Contact

 
 

 

Arhiva 2009  |  Arhiva 2008  |  Arhiva 2007  |  Arhiva 2006
 

11.12.2008: Proiecte și noutăți prezentate la întâlnirea anuală de monitoring

De aici puteți descărca prezentările în format PDF.

10.12.2008: Câștigătorii din acest an la tragerea de sorți

Sâmbăta trecută la Cluj a avut loc cea de a doua întâlnire anuală de monitoring din cadrul programului MPC. Au participat circa 50 de persoane, în principal voluntari ai programului dar și studenți sau alți invitați. Pe lângă prezentarea rezultatelor programului din anul 2008 au fost prezentate și alte proiecte interesante din domeniul ornitologiei. Prezentările vor fi descărcabile în câteva zile. Ca și anul trecut după prezentări a avut loc o tragere la sorți a unor cadouri pentru voluntarii care au trimis date. Fiecare pătrat monitorizat a însemnat un bilet în "pălăria" din care au fost extrase premiile. Câștigătorii sunt:

1. Marele premiu, un aparat GPS, Garmin eTrex Legend: Adrian Mestecăneanu

2. Atlasul EBCC al păsărilor clocitoare din Europa: Fülöp Attila

3. Determinatorul ilustrat „Păsările din România și Europa” + tricoul MPC: Florin Chirilă, Lucian Pârvulescu, Paul Molnar

4. Carte ilustrat㠄Păsările Timișoarei” + tricoul MPC: Viorel Maer, Viorel Pocora, Liviu Pârâu, Ana Fulger, Tudor Gherhardt

Felicitări pentru câștigători!

08.12.2008: Promovarea programului MPC

În data de 29 noiembrie programul de monitoring a fost prezentat la Alba Iulia în cadrul festivalului „Unitate și Prietenie – Cercetașii României” și la Facultatea de Biologie-Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în cadrul conferinței cu titlul „Tradiții și perspective în ecologie”organizat pentru comemorarea profesorului Bogdan Stugren.

03.12.2008: Noutăți de la European Bird Census Council 

De curând au apărut trei articole noi pe situl EBCC. Aici puteți să citiți despre indicii produși din datele de monitoring. Al doilea articol descrie efectele negative ale agriculturii asupra populațiilor păsărilor comune. Ultimul articol ne informează despre o nouă publicție, și anume un ghid practic de monitorizare a păsărilor.

10.11.2008: A apărut ultimul număr al buletinului de informare EBCC

Acest buletin conține ultimele informații referitoarea la activitățile Consiliului European pentru Recensământul Păsărilor (European Bird Census Council - EBCC). EBCC este coordonatorul programului european de monitorizare a păsărilor (inclusiv MPC din România). Descărcați PDF-ul.

06.11.2008: Întâlnirea Anuală de Monitoring, 6 decembrie

Vă așteptăm să luați parte la Întâlnirea Anuală de Monitoring ce va avea loc la Cluj în data de 6 decembrie. Puteți descărca programul întâlnirii de aici.

 

21.10.2008: Actualizare de imagini satelitare pentru GoogleEarth

Recent au fost actualizate imaginile satelitare pentru Romania pe care le puteți accesa prin programul GoogleEarth. Rezoluția acestor imagini este de 2,5 metri pentru întreaga țară (cu excepția a 10% din teritoriu, pentru care rezoluția este mai bună, de 1 metru). Această actualizare calitativă semnificativă a fost posibilă pe baza imaginilor satelitare SPOT din perioada 2005-2007. Puteți vizualiza și imprima harta zonei în care desfășurați monitoringul folosind fișierele GoogleEarth din secțiunea „Descărcare” (în aceste fișiere sunt pătratele, cercurile și punctele de monitoring pentru fiecare dintre participanți). Pentru a vizualiza aceste imagini aveți nevoie de programul GoogleEarth.

07.10.2008: Întâlnirea Anuală de Monitoring, 6 decembrie

În data de 6 decembrie va avea loc a doua Întâlnire anuală de monitoring la Facultatea de Biologie-Geologie din Cluj. Pe lângă rezultatele obținute în anul 2008, vor fi prezentate alte proiecte de monitoring și studii ornitologice actuale. După prezentări va avea loc tragerea la sorți a mai multor cadouri pentru voluntari, premiul mare fiind un aparat GPS. Vă rugăm să vizitați pagina noastră web pentru informații suplimentare și programul detaliat al întâlnirii.

16.09.2008: Monitoring 2008

Până în acest moment au sosit 55 de jurnale de teren de la 27 de voluntari. Pe baza jurnalelor sosite am început prelucrarea datelor. Rezultatele vor fi prezentate în decembrie în cadrul Întâlnirii de Monitoring pentru Voluntari la Cluj. Pentru prelucrarea cât mai rapidă și efectivă a datelor îi rugăm pe toți voluntarii care au făcut observații să ne trimită cât mai curând jurnalele!

11.08.2008: Rezultate de tip tendință despre speciile comune din Europa

Acum găsiți informații de tip tendință despre speciile de păsări comune din Europa produse pe baza datelor colectate din 21 de țări între anii 1980 și 2006 pe pagina următoare: http://www.ebcc.info/index.php?ID=358. Detalii despre metode și despre calitatea datelor găsiți aici: http://www.ebcc.info/index.php?ID=362.

25.07.2008: Vacanță

Pe perioada săptămânii următoare (26 iulie - 4 august), biroul din Cluj va fi închis. Pentru a evita problemele cu întoarcerea scrisorilor de la Poștă, vă rugăm să ne trimiteti eventualele plicuri cu rezultatele monitorizării după această perioadă.

15.07.2008: Întâlnire pentru pregătirea voluntarilor la Turulung

Între 11 și 13 iulie la Turulung - lângă Satu Mare - a avut loc a patra și totodată ultima întâlnire pentru pregătirea voluntarilor din acest an din cadrul programului. La întâlnire au participat 19 persoane din județele Satu Mare și Bihor. Participanții au avut ocazia să urmărească prezentări despre rezultatele programului din anii precedenți, procesul selectării pătratelor de monitoring și folosirea GPS-ului. În a doua parte a întâlnirii cunoștințele teoretice au fost puse în practică pe parcursul a două ieșiri pe teren în Rezervația Natural㠄Râul Tur”. Aici puteți descărca poza făcută la sfârșitul întâlnirii.

16.06.2008: Întâlnire de pregătire a voluntarilor, Turulung, 11-13 iulie 2008

În perioada 11-13 iulie va fi organizată a patra întâlnire pentru pregătirea voluntarilor la Turulung (județul Satu Mare). La întâlnire sunt așteptați în primul rând voluntarii din partea de  nord-vest a țării. În cadrul pregătirii vor fi ieșiri pe teren precum și prezentări și discuții. Vă rugăm să ne comunicați intenția de participare până cel târziu în data de 30 iunie, locurile fiind limitate! Programul preliminar și detalii despre întâlnire pot fi descărcate aici.

 

 

06.06.2008: Film de prezentare

 

Cu ocazia întâlnirii de pregătire a voluntarilor de la Senetea a fost realizat un reportaj scurt despre Monitorizarea Păsărilor Comune, pentru emisiunea Talpalatnyi Zöld, postul Duna Tv. Materialul a fost difuzat pe 13 mai. Aici puteți viziona varianta subtitrată în limba română.
 

 

 

02.06.2008: Păsările comune din Bulgaria 

Au apărut recent primele rezultate de tip tendință calculate din datele programului monitorizării păsărilor comune din Bulgaria. Programul, început în anul 2005, conține multe elemente comune cu programul din România, deși numărătoarea păsărilor se face de-a lungul unor transecte de 1 km lungime și nu în puncte fixe. De aici puteți descărca publicația realizată de BSPB/BirdLife Bulgaria (în limba bulgară cu traduceri sumare în engleză).

28.05.2008: Articol despre programul MPC în ziarul Informația de Cluj

În data de 12 mai 2008 în ziarul Informaţia de Cluj a apărut un articol cu titlul: Păsările comune, posibilă frână pentru haosul imobiliar. Articolul prezintă scopul programului, precum şi posibilităţile de a folosi rezultatele monitoringului pe o scară cât mai largă. Puteţi citi articolul aici.

13.05.2008: Întâlnire pentru pregătirea voluntarilor, Băile Herculane

Săptămâna trecută, între 9-11 mai am organizat a treia întâlnire de pregătire în cadrul programului MPC, de data asta pentru studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara. La întâlnire au participat 15 studenţi din anul întâi. Participanţii au avut ocazia să urmărească prezentări despre rezultatele programului din anii precedenţi şi despre procesul selectării pătratelor de monitoring şi folosirea GPS-ului. După prezentări am ieşit pe teren unde cunoştinţele teoretice au fost puse în practică. Aici puteţi să descărcaţi fotografia făcută la finalul întâlnirii.

06.05.2008: Pătrate selectate pentru monitoring

Până la data de 5 mai 2008 s-au înscris în total 130 de voluntari în cadrul programului de monitorizare a păsărilor comune. Pentru aceştia au fost selectate 143 de pătrate de 2x2 km. Harta de mai jos prezintă distribuţia pătratelor.

 

22.04.2008: Întâlnire de pregătire la Senetea

Între 18 şi 20 aprilie la Senetea lângă comuna Voşlobeni din judeţul Harghita a avut loc a doua întâlnire pentru pregătirea voluntarilor din cadrul programului Monitorizarea Păsărilor Comune. La întâlnire au participat 23 de persoane, majoritatea din partea centrală, nordică şi vestică a ţării. Participanţii au avut ocazia să urmărească prezentări despre rezultatele programului din anii precedenţi, procesul selectării pătratelor de monitoring şi folosirea GPS-ului, precum şi sfaturi în legătură cu specii uşor confundabile. În a duoa parte a întâlnirii cunoştinţele teoretice au fost puse în practică pe parcursul a două ieşiri pe teren în mlaştina de turbă de la Senetea.

Aici puteţi să descărcaţi poza făcută la sfârşitul întâlnirii.

14.04.2008: Întâlnire de pregătire, Senetea, 18-20 aprile 2008

În perioada 18-20 aprilie va fi organizată la Senetea, lângă Voşlobeni (judeţul Harghita) o întâlnire pentru pregătirea voluntarilor. La întâlnire sunt aşteptaţi în primul rând voluntarii din zona centrală a ţării. În cadrul pregătirii vor fi ieşiri pe teren precum şi prezentări şi discuţii. Programul dar şi alte detalii despre întâlnire pot fi descărcate aici.

09.04.2008: Rezultatele programului din 2007

Programul a înregistrat o creştere semnificativă în anul 2007. În total 53 de voluntari au trimis date conform metodologiei programului din 61 de pătrate de monitoring. Dintre acestea, 38 pătrate au fost vizitate de două ori, 11 numai în prima perioadă şi 12 pătrate numai în a doua perioadă de observaţie. În cele trei categorii de observaţii au fost înregistrate 166 de specii. Specia care a fost observată în fiecare pătrat de observaţie este ciocârlia de câmp. Ca frecvenţă este urmată de sfrânciocul roşiatic, graurul, piţigoiul mare, vrabia de câmp, coţofana, cucul, presura galbenă, cinteza şi vrabia de casă. Dacă sunteţi curioşi să aflaţi mai multe amănunte, descărcaţi raportul întreg.

31.03.2008: Întâlnire de pregătire la Tulcea

Între 28-30 martie, în Grădina Botanică din Tulcea a avut loc prima întâlnire pentru pregătirea voluntarilor din cadrul programului Monitorizarea Păsărilor Comune. Cei 33 de participanţi au sosit din partea sudică şi estică a ţării şi au avut ocazia să urmărească prezentări despre rezultatele programului din anii precedenţi, programe de monitoring în Europa, procesul selectării pătratelor de monitoring şi folosirea GPS-ului. Invitatul special al întîlnirii a fost Dr. Mark Eaton, specialist în monitoring al organizaţiei RSPB (Marea Britanie). Cunoştinţele teoretice au fost puse în practică pe parcursul a două ieşiri pe teren în imediata vecinătate a Grădinii Botanice.
Descărcaţi fotografia făcută la finalul întâlnirii (1 MB).

20.03.2008: Întâlnire de pregătire a voluntarilor, Senetea, 18-20 aprilie 2008

În perioada 18-20 aprilie va fi organizată a doua întâlnire pentru pregătirea voluntarilor la Senetea, lângă Voşlobeni (judeţul Harghita). La întâlnire sunt aşteptaţi în primul rând voluntarii care nu au participat la întâlnirea din Tulcea (28-30 martie) şi cei care locuiesc în zona centrală a ţării. În cadrul pregătirii vor fi ieşiri pe teren precum şi prezentări şi discuţii. Vă rugăm să ne comunicaţi intenţia de participare până cel târziu în data de 4 aprilie, locurile fiind limitate! Persoana de contact: Nagy H. Beáta, tel: 0742 485183, e-mail: nagy.beata@gmail.com.

26.02.2008: Întâlnire de pregătire a voluntarilor, Tulcea, 28-30 martie 2008

În perioada 28-30 martie va fi organizată la Tulcea o întâlnire pentru pregătirea voluntarilor. La întâlnire sunt aşteptaţi în primul rând voluntarii din partea de sud-est a ţării. În cadrul pregătirii vor fi ieşiri pe teren precum şi prezentări şi discuţii. Programul preliminar poate fi descărcat aici. Vă rugăm să ne comunicaţi intenţia de participare până cel târziu în data de 10 martie.

06.02.2008: Întâlniri de pregătire a voluntarilor

În anul 2008 organizăm două cursuri/întâlniri pentru informarea şi instruirea voluntarilor. La prima întâlnire care va avea loc la Tulcea în data de 28-30 martie aşteptăm în primul rând pe voluntarii din partea de sud-est a ţării. A doua întâlnire, care va fi organizat la Senetea lângă Voşlobeni (judeţul Harghita) în aprilie, este un loc ideal pentru cei din zona centrală a ţării. În cadrul cursurilor vom ieşi pe teren unde participanţii vor avea ocazia să-şi însuşească cunoştinţe teoretice şi practice despre metodele de monitoring, identificarea speciilor, orientarea pe teren etc. Costurile participanţilor legate de acomodare, masă şi transport vor fi parţial suportate de organizatori. Cei care vor să participe la aceste întâlniri sunt rugaţi să semnaleze intenţia la Nagy H. Beáta (nagy.beata@gmail.com, 0742 485183).

21.01.2008: A apărut primul set de CD-uri cu cântece de păsări din România!

Setul conţine trei CD-uri, cu cântecele a 152 de specii totalizând 162 de înregistrări. Pe lângă CD-uri setul conţine şi o broşură cu comentarii în trei limbi (română, maghiară, engleză). Setul de CD-uri poate fi cumpărat direct de la sediul SOR din Cluj (str. Gh. Dima, 49, Ap.2), din Bucureşti (Sector 1, Bd. Mărăşti nr. 61. cam: 323+324) şi de la Grupul Milvus (str. Crinului nr. 22., Târgu Mureş) sau se poate comanda prin e-mail. Preţul setului este de 38 RON.

Voluntarii care ne-au trimis date în anul 2007 vor primi setul cadou!

18.01.2008: Atlasul climatic al păsărilor europene

O carte recent apărută (Climatic Atlas of European Breeding Birds, Lynx Edition) analizează influenţa schimbărilor climatice asupra biodiversităţii prin exemplul speciilor de păsări. Autorii avertizează că din cauza schimbării climatice în secolul XXI, majoritatea speciilor vor fi nevoite să-şi schimbe aria de răspândire. Acest lucru poate nu constituie o mare problemă pentru unele specii, însă pentru altele poate duce la creşterea riscului de dispariţie din Europa. Modelele care au la bază scimbările climatice semnalează faptul că în condiţiile prezente, aria de răspândire a speciilor europene se va deplasa în medie cu 550 de km spre nordest şi se va micşora. Atlasul, pe lângă înfăţişarea problemelor, studiază şi posibilele măsuri care trebuie luate pentru a preveni aceste scenarii.

Un element central pentru a salva populaţiile păsărilor pe aria actuală de răspândire este întărirea la nivel naţional şi european a reţelei de arii protejate. În acest sens reţeaua Natura2000 şi directivele pentru Protecţia Păsărilor şi a Protecţiei habitatelor pot juca un rol decisiv.

Mai multe amănunte puteţi afla din broşura de prezentare a cărţii.

11.01.2008: Concurs „Mystery Bird”

 

Voluntarii programului „Monitorizarea Păsărilor Comune” pot să câştige experienţă în recunoaşterea speciilor participând la concursul „Mystery Bird”, relansat la data de 10 ianuarie pe pagina web a Grupului Milvus (www.milvus.ro). Competiţia este deschisă atât pentru începători, cât şi pentru cei avansaţi. Participanţii vor avea şansa să îşi dovedească abilitatea participând la cele 6 runde ale concursului.

07.01.2008: Atlasul EBCC pe web

Atlasul păsărilor clocitoare din Europa este accesibil acum si pe internet. Prin efortul organizaţiei olandeze SOVON (SOVON Dutch Centre for Field Ornithology) unităţile spaţiale originale de 50 x 50 km au fost transformate în unităţi georeferenţiate în GIS (Geographic Information System). Distribuţia speciilor se poate vizualiza cu ajutorul punctelor colorate la fel ca şi în atlasul original. Fundalul este oferit de imaginile satelitare şi hărţile oferite de Google Earth. Este o posibilitate extraordinară de afla informaţii utile despre un total de 495 specii clocitoare europene. Atlasul interactiv se poate accesa pe adresa: www.sovon.nl/ebcc/eoa

 

Arhiva 2008  |  Arhiva 2007  |  Arhiva 2006