Hírek

Programtájékoztató

Adatlapok

Letöltések

Kapcsolatok

Elérhetőség

 
 

HU | RO

 

 

2012.11.22 A VI. éves Monitoring találkozóra december 8-án kerül sor a Kolozsvári Biológia és Geológia Kar épületében.
A találkozón a következő előadásokat hallgathatják meg:
Andreea Sandu: Recensămîntul ciufilor de pădure (Asio otus) din România în perioada 2009-2012
Cristi Domşa: Densitate relativă sau densitate absolută? Studiu de caz folosind date din proiectul Monitorizarea Păsărilor Comune
Daróczi Szilárd: Specii rare de păsări în România între 2010-2012
Emanuel Baltag: Distribuţia populaţiei de iernare a şorecarului comun (Buteo buteo) în estul Moldovei
Kósa Ferenc: Telemetria satelitară în studiul migraţiei şi comportamentului acvilei ţipătoare mici (Aquila pomarina)
Kovács István: După păsări în Maroc
Luca Dehelean: Protecţia şoimului dunărean (Falco cherrug) în România
Szabó D. Zoltán: Rezultatele programului "Monitorizarea Păsărilor Comune" în perioada 2006-2012

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


2011.02.23 Határon átnyúló madártani monitoring program indul
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, partnerségben a romániai Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti szervezetével, a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a "Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, közös projektet indított "Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése" címmel a "Magyarország - Románia Határon Átnyúló Program 2007-2013" keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A projekt célja a határ mentén elhelyezkedő természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megőrzésének megalapozása. Ehhez szükség van a területek természeti állapotában bekövetkező változások nyomon követésére, amit a madarak érzékenyen jeleznek. A projekt során átfogó, összehangolt madártani felméréseket fogunk végezni, önkéntesek bevonásával. A terepen gyűjtött adatok kezelésére közös on-line adatbázist hozunk létre, melynek segítségével folyamatosan friss adatokkal tudunk szolgálni a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határmenti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megőrzéséhez.

A projekt nyitó-konferenciáját 2011 február 18-19. között rendezték meg Nyíregyházán, melyen az érintett megyék madárvédelemmel foglalkozó civil szervezeteinek képviselői és az érintett környezet- és természetvédelmi hatóságok szakemberi vettek részt. A résztvevők - rövid előadások keretében - megismerhették egymás munkáját, azok eredményeit, a felmerülő problémákat. Megvitatták a tervezett felmérések módszereit és megismerhették az on-line adatbázisok fejlesztése során alkalmazott technológiákat.

A nyitórendezvény után hamarosan megkezdődnek a terepi madárszámlálások, melynek során önkéntesek járják majd az érintett nyolc megye felmérésre kijelölt területeit.

Ha Ön jól ismeri a madarakat, s szeretne bekapcsolódni a felmérésekbe, keresse meg a projekt vezetőit, s önkéntes munkájával támogassa a határokon átnyúló együttműködést!

2010.11.15 Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a romániai Mindennapi Madarak Monitoringja program országos találkozója, december 11-én, a kolozsvári Biológia-Geológia Kar Mikó-kerti épületében.
Íme néhány előadás cím az előzetes programból:
Daróczi Szilárd: Specii rare de păsări în România între 2006-2010
Dan Hulea: Politica Agricolă Comună (CAP): problemă sau soluţie?
Cristi Domşa: Hărţi de distribuţie bazate pe date monitoring
Kósa Ferenc: Migraţia acvilei ţipătoare mici
Kovács István: Rute de migraţie ale păsărilor răpitoare în Dobrogea de Nord
Pârâu Liviu: Tabăra de inelare Groupe de Jaunes, Sfântu Gheorghe (Delta Dunării)
Pârâu Liviu: Vizită la coloniile lăstunilor de mal de pe râul Tisza
Szabó D. Zoltán: Rezultatele programului „Monitorizarea Păsărilor Comune” între 2006-2010

2010.03.29 EBBC konferencia a spanyolországi Cáceres-ben

Március 22-26 között rendezte meg az Európai Madárszámlálási Tanács a 18. Bird Numbers 2010 nemzetközi konferenciát. A három évente megrendezett találkozó idén a „Monitoring, indicators and targets” (Monitoring, mutatók és célok) címet viselte. A 40 országból érkezett 254 résztvevő közel száz előadás és mintegy 150 tudományos poszter révén ismerkedhetett változatos, főleg a madárpopulációk szintjén vizsgált témákkal. Néhány kiemelt fontosságú témakör: a madarak és mezőgazdaság közti ellentmondásos viszony, a madarak elterjedésének térbeli modellezése, a klímaváltozás hatásai, internetes adatgyűjtési lehetőségek és egy új európai költőatlasz elkészítésének esélye. A találkozón a hazai monitoring program eredményeit Szabó D. Zoltán és Cristi Domşa mutatta be.


2010.03.19 Idén öt önkéntes-felkészítő találkozót szervezünk! Várjuk a jelentkezőket!
Reméljük, hogy idén sok természetbaráttal és önkéntessel találkozhatunk a Mindennapi Madaraink Monitoringja program keretén belül, mert a 2010-es évben több rendezvény kapcsán lesz erre lehetőségünk.
Még a monitoringos felmérések megkezdése előtt 5 önkéntes-felkészítő találkozót szervezünk, melyre nemcsak új, de régi önkénteseket is várunk, márcsak azért is, mert idéntől beiktattunk néhány apróbb változtatást a felmérő-módszerekbe. A találkozók menete a már megszokott módon fog zajlani: a módszerek elméleti bemutatása után, az oktatók terepen is bemutatják a monitoring menetét egy próbanégyzet felmérésével. Rendhagyó módon a találkozót egybe lesz kötve a Különleges Madárvédelmi Területek kezelőinek képzésével, ezáltal színesebbé téve a hétvége programját.
Az 5 találkozó helyszínét úgy választottuk ki, hogy mindenki könnyen megközelíthesen legalább egy helyszínt:
1.Herkules-fürdő, április 9-11
2.Szenéte (Vasláb mellett, Hargita megyében), április 16-18
3.Jászváros (Iaşi), április 23-25
4.Konstanca, májusban (részletek később)
5.Craiova (részletek később)
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztériumnak támogatásának köszönhetően az önkéntesek szállását és étkezését a Madártani Egyesület állja.
Amennyiben szeretnének részt venni a képzések egyikén, kérjük jelezzék résztvételi szándékukat a következő elérhetőségek valamelyikén: Fenesi Annamária (fenesi.annamaria@gmail.com, 0744 916952), Szabó D. Zoltán (szabodz@gmail.com, 0745 590082).


 

2009.11.22 Új összefoglaló az európai madarak populációs trendjeiről
Folyó év júliusában jeleztük, hogy megjelent az EBCC (European Bird Census Council) „Európa gyakori madarainak állapota” című kiadványa, mely 135 madárfaj populációs trendjeit mutatja be 1980-2006 között gyűjtött adatok alapján. Az EBCC munkatársai azóta sem pihennek, már új összefoglalójukat olvashatjuk honlapjukon.
A 2007-es adatokat is összegyűjtötték 22 európai országból, és ezekkel együtt mérlegelték újra 136 (egyel több) faj állapotát (
http://www.ebcc.info/index.php?ID=379). Talán sokan örülnek majd annak, hogy a feldolgozási módszerekről és az adatok minőségi ellenőrzéséről is lehet olvasni az EBCC oldalán (http://www.ebcc.info/index.php?ID=378).

 

régebbi hírek
 

 

Utolsó firssítés: 2012.  november 22.

 
   

 

FONTOS!

Új levelezési címünk van:

OP 1 GH. EXT. 2 CP 18

400370 Cluj-Napoca

Madárdalok Romániából

Ára: 38 RON
Információk és rendelés

MMM póló

Ára: 25 RON

Információk és rendelés

 

Letölthető

programbemutató anyagokBroşură (7,4 MB)
Pliant (1,1 MB)