Hírek

Programtájékoztató

Adatlapok

Letöltések

Kapcsolatok

Elérhetõség

HU | RO

2012.11.22 A VI. éves Monitoring találkozóra december 8-án kerül sor a Kolozsvári Biológia és Geológia Kar épületében.
A találkozón a következõ elõadásokat hallgathatják meg:
Andreea Sandu: Recensãmîntul ciufilor de pãdure (Asio otus) din România în perioada 2009-2012
Cristi Domºa: Densitate relativã sau densitate absolutã? Studiu de caz folosind date din proiectul Monitorizarea Pãsãrilor Comune
Daróczi Szilárd: Specii rare de pãsãri în România între 2010-2012
Emanuel Baltag: Distribuþia populaþiei de iernare a ºorecarului comun (Buteo buteo) în estul Moldovei
Kósa Ferenc: Telemetria satelitarã în studiul migraþiei ºi comportamentului acvilei þipãtoare mici (Aquila pomarina)
Kovács István: Dupã pãsãri în Maroc
Luca Dehelean: Protecþia ºoimului dunãrean (Falco cherrug) în România
Szabó D. Zoltán: Rezultatele programului "Monitorizarea Pãsãrilor Comune" în perioada 2006-2012

Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!


2011.02.23 Határon átnyúló madártani monitoring program indul
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, partnerségben a romániai Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti szervezetével, a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a "Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, közös projektet indított "Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése" címmel a "Magyarország - Románia Határon Átnyúló Program 2007-2013" keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

A projekt célja a határ mentén elhelyezkedõ természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megõrzésének megalapozása. Ehhez szükség van a területek természeti állapotában bekövetkezõ változások nyomon követésére, amit a madarak érzékenyen jeleznek. A projekt során átfogó, összehangolt madártani felméréseket fogunk végezni, önkéntesek bevonásával. A terepen gyûjtött adatok kezelésére közös on-line adatbázist hozunk létre, melynek segítségével folyamatosan friss adatokkal tudunk szolgálni a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztõk, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határmenti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megõrzéséhez.

A projekt nyitó-konferenciáját 2011 február 18-19. között rendezték meg Nyíregyházán, melyen az érintett megyék madárvédelemmel foglalkozó civil szervezeteinek képviselõi és az érintett környezet- és természetvédelmi hatóságok szakemberi vettek részt. A résztvevõk - rövid elõadások keretében - megismerhették egymás munkáját, azok eredményeit, a felmerülõ problémákat. Megvitatták a tervezett felmérések módszereit és megismerhették az on-line adatbázisok fejlesztése során alkalmazott technológiákat.

A nyitórendezvény után hamarosan megkezdõdnek a terepi madárszámlálások, melynek során önkéntesek járják majd az érintett nyolc megye felmérésre kijelölt területeit.

Ha Ön jól ismeri a madarakat, s szeretne bekapcsolódni a felmérésekbe, keresse meg a projekt vezetõit, s önkéntes munkájával támogassa a határokon átnyúló együttmûködést!

2010.11.15 Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a romániai Mindennapi Madarak Monitoringja program országos találkozója, december 11-én, a kolozsvári Biológia-Geológia Kar Mikó-kerti épületében.
Íme néhány elõadás cím az elõzetes programból:
Daróczi Szilárd: Specii rare de pãsãri în România între 2006-2010
Dan Hulea: Politica Agricolã Comunã (CAP): problemã sau soluþie?
Cristi Domºa: Hãrþi de distribuþie bazate pe date monitoring
Kósa Ferenc: Migraþia acvilei þipãtoare mici
Kovács István: Rute de migraþie ale pãsãrilor rãpitoare în Dobrogea de Nord
Pârâu Liviu: Tabãra de inelare Groupe de Jaunes, Sfântu Gheorghe (Delta Dunãrii)
Pârâu Liviu: Vizitã la coloniile lãstunilor de mal de pe râul Tisza
Szabó D. Zoltán: Rezultatele programului „Monitorizarea Pãsãrilor Comune” între 2006-2010

2010.03.29 EBBC konferencia a spanyolországi Cáceres-ben

Március 22-26 között rendezte meg az Európai Madárszámlálási Tanács a 18. Bird Numbers 2010 nemzetközi konferenciát. A három évente megrendezett találkozó idén a „Monitoring, indicators and targets” (Monitoring, mutatók és célok) címet viselte. A 40 országból érkezett 254 résztvevõ közel száz elõadás és mintegy 150 tudományos poszter révén ismerkedhetett változatos, fõleg a madárpopulációk szintjén vizsgált témákkal. Néhány kiemelt fontosságú témakör: a madarak és mezõgazdaság közti ellentmondásos viszony, a madarak elterjedésének térbeli modellezése, a klímaváltozás hatásai, internetes adatgyûjtési lehetõségek és egy új európai költõatlasz elkészítésének esélye. A találkozón a hazai monitoring program eredményeit Szabó D. Zoltán és Cristi Domºa mutatta be.

2010.03.19 Idén öt önkéntes-felkészítõ találkozót szervezünk! Várjuk a jelentkezõket!
Reméljük, hogy idén sok természetbaráttal és önkéntessel találkozhatunk a Mindennapi Madaraink Monitoringja program keretén belül, mert a 2010-es évben több rendezvény kapcsán lesz erre lehetõségünk.
Még a monitoringos felmérések megkezdése elõtt 5 önkéntes-felkészítõ találkozót szervezünk, melyre nemcsak új, de régi önkénteseket is várunk, márcsak azért is, mert idéntõl beiktattunk néhány apróbb változtatást a felmérõ-módszerekbe. A találkozók menete a már megszokott módon fog zajlani: a módszerek elméleti bemutatása után, az oktatók terepen is bemutatják a monitoring menetét egy próbanégyzet felmérésével. Rendhagyó módon a találkozót egybe lesz kötve a Különleges Madárvédelmi Területek kezelõinek képzésével, ezáltal színesebbé téve a hétvége programját.
Az 5 találkozó helyszínét úgy választottuk ki, hogy mindenki könnyen megközelíthesen legalább egy helyszínt:
1.Herkules-fürdõ, április 9-11
2.Szenéte (Vasláb mellett, Hargita megyében), április 16-18
3.Jászváros (Iaºi), április 23-25
4.Konstanca, májusban (részletek késõbb)
5.Craiova (részletek késõbb)
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztériumnak támogatásának köszönhetõen az önkéntesek szállását és étkezését a Madártani Egyesület állja.
Amennyiben szeretnének részt venni a képzések egyikén, kérjük jelezzék résztvételi szándékukat a következõ elérhetõségek valamelyikén: Fenesi Annamária (fenesi.annamaria@gmail.com, 0744 916952), Szabó D. Zoltán (szabodz@gmail.com, 0745 590082).


 

2009.11.22 Új összefoglaló az európai madarak populációs trendjeirõl
Folyó év júliusában jeleztük, hogy megjelent az EBCC (European Bird Census Council) „Európa gyakori madarainak állapota” címû kiadványa, mely 135 madárfaj populációs trendjeit mutatja be 1980-2006 között gyûjtött adatok alapján. Az EBCC munkatársai azóta sem pihennek, már új összefoglalójukat olvashatjuk honlapjukon. A 2007-es adatokat is összegyûjtötték 22 európai országból, és ezekkel együtt mérlegelték újra 136 (egyel több) faj állapotát (
http://www.ebcc.info/index.php?ID=379). Talán sokan örülnek majd annak, hogy a feldolgozási módszerekrõl és az adatok minõségi ellenõrzésérõl is lehet olvasni az EBCC oldalán (http://www.ebcc.info/index.php?ID=378).

régebbi hírek
 

 

Utolsó firssítés: 2012.  november 22.

FONTOS!

Új levelezési címünk van:

OP 1, Ghiseul Exterior 2, CP 18, 400370 Cluj-Napoca

 

Letölthetõ

programbemutató anyagokBrosura (7,4 MB)
Pliant (1,1 MB)